Inilah Doa Terbaik Para Solehin


Apabila kita telah mengetahui bahwasanya Allah mengharamkan syurga bagi mereka yang kufur terhadapnya, maka dari itu kita tahu bahwa sebesar-besar nikmat ialah nikmat al-Islam
Nikmat yang paling besar adalah nikmat islam
dan apabila Allah menginginkan kebaikan bagi hambanya, maka dia dimatikan dalam keadaan islam.

Nabi kita shollallahualaihiwasallam pernah berdoa "Wahai yang menetapkan hati-hati, tetapkanlah hatiku di atas agama-Mu"

dan Nabi shollallahualaihiwasallam juga memberitahu bahwa tanda-tanda fitnah akhir zaman adalah orang yang malamnya muslim, dan paginya kafir. Atau paginya kafir, dan kemudian petangnya beriman.

Dan hari ini kita lihat di sekeliling kita berbagai perkara yang disebarkan, yang berbentuk syubhat (penipuan, dan perkara yang meragukan) dan yang berbentuk syahwat (yang membangkitkan hawa nafsu), tidak heran lagi bahwa ini semua dapat menyebabkan seseorang itu berpaling (dari agamanya) tetapi Allah Maha Tinggi apabila mencintai seseorang hamba maka akan diwafatkan dia di dalam islam 

Setiap perkara yang ditarik dari kita pasti akan ada gantinya (dari Allah) kecuali Agama (maka tiada gantinya)

dan apabila Allah mencintaimu maka Dia akan menetapkan kematianmu di dalam islam dan supaya engkau mati dalam islam, jadikanlah! hatimu gembira tatkala engkau menyembah Allah.

sebahagian orang, apabila melakukan suatu perkara yang mubah atau makruh seperti menghadiri sesuatu pertandingan atau majelis keramaian dia merasa gembira karena menghadirinya.
Kita tidak ingin membicarakan tentang perihal suatu golongan tetapi kita ingin mengambil faidah dari “kegembiraan” ini.

Bagaimana engkau tahu bahwa engkau (tetap) di atas islam ialah apabila engkau merasa gembira tatkala engkau mentaati Allah.
janganlah dilakukan sesuatu ibadah itu semata-mata untuk menyelesaikannya tetapi lakukanlah suatu ketaatan untuk mendekatkan diri kepada Allah. Allah..

Allah tidak akan dimudharatkan karena maksiatmu, tetapi engkaulah yang binasa apabila melakukan maksiat.

dan mati dalam keadaan islam dalam apa jua keadaannya jauh lebih baik berbanding mati di dalam kekufuran sebagaimana disebutkan di dalam doa para solehin.
"Ya Allah sesungguhnya aku mencintaimu walaupun aku bermaksiat kepada Mu"

Dan seorang sahabat yang mulia Amru ibn al-Ash tatkala hampir waktu kewafatannya berkata: "Ya ALlah, aku bukanlah seorang yang lepas (dari dosa) maka aku memohon pengampunan, dan bukanlah aku orang yang kuat dalam beribadah maka aku memohon pertolongan dan tiada bantuan dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah"

Apabila Allah telah menetapkan bagimu untuk sholat shubuh berjama'ah setelah engkau keluar dari masjid hadirkanlah perasaan gembira bahwasanya Allah dengan rahmatnya telah membangunkanmu dari tempat tidurmu, bahwasanya Allah dengan rahmatnya telah membangunkanmu dari tempat tidurmu dan menyebabkan engkau berdiri di hadapannya dan membawa engkau bergerak menuju ruamhnya (Masjid).

Inilah yang kita harapkan, mereka yang apabila Allah inginkan kebaikan untuk mereka, mereka ditetapkan dan dimatikan di atas agama dan tidak ada kegembiraan bagi seorang hamba selain kegembiraanya terhadap islam dan sebagaimana semua telah tahu bahwa seorang hamba itu mestilah bersyukur kepada Allah kerana menjadikannya seorang muslim, kita semua dengan rahmat Allah dilahirkan muslim. 

Yakni Allah memberi kita islam tanpa memintanya, maka semoga Allah mengaruniakan kepada kita Syurga tatkala kita memintanya.

Allahumma Amiin..

Terima Kasih, Sudah Berkenan Membaca

Jika Manfaat, mari bagikan ^^

Comments

    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment

Bagaimana Menurut mu? :)